بهترین زمان دادن گوشت به نوزاد و نحوه آماده سازی آن
به گزارش مجله ویراپارس، می خواهید کمی تنوع به غذای کودکتان بدهید؟ می توانید دادن گوشت به نوزاد را کمی پس از شروع غذای جامد برای نوزاد، شروع کنید. گوشت سرشار از آهن، پروتئین و ویتامین است و می تواند ریز مغذی های مورد احتیاج بدن نوزادتان را تامین کند. با رعایت چند نکته در طبخ و سرو گوشت، غذا های متنوعی برای نوزادتان تهیه کنید.
با ما همراه باشید و درباره وبلاگ ساعت اینترنتی بیشتر بدانید.
خبرنگاران | سرویس مادر و کودک - متخصصان پیشنهاد می نمایند که اولین غذای جامد نوزاد، سرلاک های تک غله ای باشند. سرلاک به عنوان اولین غذای جامد نوزاد شناخته شده است، زیرا خوردن و هضم آن آسان است. البته بعضی پزشکان معتقدند که فرقی نمی نماید اولین غذای جامد نوزاد سرلاک، سبزی، میوه و یا حتی گوشت باشد. اگر غذا به شکل پوره و نرم شده باشد، تفاوت چندانی وجود ندارد. در بسیاری از غذا های آماده کودک که در بازار موجود است، گوشت بصورت مخلوط شده موجود است.
در صورتی که مطالعه قسمت خاصی از این مطلب مد نظر شماست، با انتخاب عناوین ارائه شده در فهرست زیر، به موضوع دلخواه خود برسید:
- آغاز غذای جامد برای نوزاد
- مزایای دادن گوشت به نوزاد
- زمان مناسب دادن گوشت به نوزاد
- نحوه آماده سازی و پخت
- نکات مهم
- گوشت های ممنوع
- طرز تهیه پوره گوشت
آغاز غذای جامد برای نوزاد
نوزادان با توجه به رشد بدنی شان از خاتمه 4 ماهگی تا 6 ماهگی، آماده پذیرش غذای جامد می شوند. نشانه های اینکه نوزاد برای آغاز غذای یاریی و جامد آماده است، به توضیح زیر است:
- دو برابر شدن وزن هنگام تولد نوزاد
- توانایی نگه داشتن سر به صورت مستقیم
- توانایی مستقل نشستن روی جایگاه
- تمایل به خوردن غذای سفره
- باز کردن دهان، هنگامی که غذا را نزدیکش می برید
- توانایی فرستادن غذا به عقب دهان به جای پس دادن آن
مزایای دادن گوشت به نوزاد
از حدود 6 ماهگی ذخیره آهن بدن نوزادان کاهش می یابد و آن ها احتیاج به مصرف غذا های غنی از آهن پیدا می نمایند. گوشت تنها منبع غذایی آهن نیست، اما ترکیب خاصی از آهن است که تنها در گوشت حیوانات یافت می گردد. این ترکیب از آهن بسیار بهتر از آهن موجود در سبزیجات و گیاهان جذب بدن نوزادان می گردد. هم چنین گوشت منبع غنی پروتئین، روی، ویتامین ب 12 و چربی است. از آنجایی که نوزاد در این سن، حجم غذای کمی را می خورد، دادن گوشت به نوزاد از اهمیت بالایی برخوردار است. حتی مکیدن عصاره گوشت نیز آهن و مواد مغذی را به بدن او می رساند.
بیشتر بخوانید: علت تجویز قطره آهن نوزادان چیست؟
زمان مناسب دادن گوشت به نوزاد
پزشکان توصیه می نمایند که از حدود 7 ماهگی زمان مناسبی برای دادن گوشت به نوزاد است. دادن گوشت به نوزاد را بایستی با گوشت سفید (مرغ و بوقلمون) آغاز کرد. پس از آن می توان به نوزاد گوشت قرمز (گوشت گوسفند و گوساله) داد.
اگرچه پژوهش های اخیر به این نتیجه رسیده اند که گوشت را می توان به عنوان یکی از اولین غذا های جامد (یعنی در حدود 6 ماهگی) به نوزاد داد. خصوصا در خصوص نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می نمایند، این موضوع از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
آهن موجود در شیر مادر به آسانی جذب بدن می گردد. هنگامی که اولین غذای جامد (سرلاک برنج) به نوزادان داده می گردد، با جذب آهن تداخل می نماید و مانع جذب آهن موجود در شیر مادر می گردد؛ بنابراین پزشکان توصیه می نمایند که اولین غذای جامد نوزاد سرشار از آهن باشد و گوشت منبعی غنی از آهن است.
پژوهش ها نشان داده است که آهن موجود در گوشت چرخ نموده به آسانی جذب بدن نوزاد می گردد. البته توجه داشته باشید که دادن مقدار زیادی گوشت به نوزاد، موجب فشار آمدن به کلیه های نابالغ او می گردد. پس بهتر است گوشت را به مقدار اندک و بطور روزانه با غذا های دیگر مخلوط کنید و به نوزاد بدهید.
نحوه آماده سازی، پخت و دادن گوشت به نوزاد
از آنجایی که گوشت نسبت به سبزیجات و میوه ها دیرتر هضم می گردد، نحوه پخت آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پخت کامل و پوره کردن گوشت به هضم آسان تر آن یاری می نماید.
مرینیت کردن گوشت
در بسیاری از کشور ها گوشت را در شیر یا ماست می خوابانند تا ترد تر گردد. اسید لاکتیک موجود در لبنیات موجب ترد شدن گوشت می گردد. اگر نوزاد شما به لبنیات حساسیت دارد، این روش را امتحان نکنید!
هم چنین می توان برای تردی، گوشت را در آب سیب خواباند، سپس در همان آب سیب آن را پخت. بدین ترتیب گوشتی ترد با طعمی دل انگیز به دست می آید.
پختن گوشت
پختن کامل گوشت، بهترین روش دادن گوشت به نوزاد است. می توان گوشت را آب پز، بخارپز و یا در فر به طور کامل پخت. هنگام پخت گوشت، مواد مغذی آن به آبی که در آن می پزد، نفوذ می نمایند. بهتر است که آب گوشت را دور نریزید و به نورادتان بدهید تا بنوشد.
گوشت را هنگام پخت خشک نکنید!
اگر گوشت هنگام پخت خشک و بدون آب گردد، بافتی سفت و طعمی ناخوشایند پیدا می نماید که مورد علاقه کودک شما نیست. البته در نظر داشته باشید که گوشت باید کامل بپزد و بافت میانی آن خام نباشد.
بهتر است در ابتدا برای نوزاد پوره گوشت تهیه کنید. پوره گوشت غذایی مقوی و سالم برای نوزاد است. دستور تهیه آن به طور کامل در انتهای مطلب آمده است.
اگر حجم غذای تهیه شده بیش از یک وعده غذایی نوزاد است، می توانید آن را در قالب های یخ ریخته و فریز کنید. هر زمان که احتیاج داشتید آن را یخ زدایی نموده و مجدد گرم کنید.
نکات مهم در دادن گوشت به نوزاد
پیش از آغاز دادن گوشت به نوزاد توجه داشته باشید که:
- پزشک نوزاد دادن گوشت به او را مجاز شمرده باشد.
- نوزاد توانایی نشستن مستقل داشته باشد.
- نوزاد قادر باشد تکه های غذا را با دستانش به دهان ببرد.
- محیط در هنگام غذا خوردن آرام باشد.
- در طول غذا خوردن حواستان متوجه نوزاد باشد.
- گوشت کاملا پخته باشد و در بافت میانی آن اثری از خامی نباشد.
- گوشت قرمز و یا گوشت سفید را در مایکرویو نپزید. در این حالت ممکن است لبه های بیرونی گوشت بپزد، اما مغز آن خام بماند.
گوشت های ممنوع برای نوزادان
انواع گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس، کالباس و همبرگر برای سلامت نوزادان زیان آور هستند. این فرآورده ها سرشار از نمک و نیترات هستند. هم چنین افزودنی هایی برپایه لبنیات در ترکیباتشان موجود است که ممکن است برای نوزادان آلرژی زا باشد.
انواع سوشی و ماهی خام نیز برای نوزادان ممنوع است. توجه داشته باشید که غذای نوزاد بایستی به طور کامل پخته شده باشد.
طرز تهیه پوره گوشت برای بچه ها
مواد لازم:
- نصف پیمانه گوشت پخته شده (مرغ یا گوشت گوسفند) که به تکه های کوچک خرد شده
- 50 میلی لیتر آب، استاک گوشت یا شیر
طرز تهیه:
- گوشت و آب را در مخلوط کن به مدت 1 الی 2 دقیقه مخلوط کنید تا کاملا نرم و یکنواخت گردد.
- پوره آمده شده را به سرعت برای نوزاد سرو کنید یا در قالب های یخ ریخته و فریز کنید.
نوش جان!
بیشتر بخوانید: بهترین غذای کودک برای بچه ها زیر یک سال
برگرفته از: momtastic و jessicacoll
منبع: setare.com