کتابخانه مستقل فرهنگ به خانه جدیدش در بالاجاده نقل مکان کرد

به گزارش مجله ویراپارس، به گزارش خبرنگار خبرنگاران در گلستان، مراسم بازگشایی کتابخانه عمومی مستقل فرهنگ در محل جدیدش در روستای بالاجاده (مدرسه سابق شهید حاج اسدالله بالاجاده) شامگاه دوشنبه 29 شهریورماه با حضور معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار گلستان، فرماندار کردکوی و جمعی از مدیران استانی و اهالی فرهنگ و مردم روستا برگزار گردید.

کتابخانه مستقل فرهنگ به خانه جدیدش در بالاجاده نقل مکان کرد

بالا جاده روستایی است در دامنه شمالی کوه البرز و از توابع شهرستان کردکوی در استان گلستان. این روستا در سال 1399 به اسم یکی از 11 روستای دوستدار کتاب کشور در هفتمین دوره جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، برگزیده شد که این پیروزیت به خاطر وجود کتابخانه عمومی مستقل فرهنگ و کوشش های محمد رایجی فرهنگی بازنشسته ای است که بیش از نیمی از عمر خود را به پای آن گذاشته و خود را خادم فرهنگ، کتاب و مردم می داند.

در ابتدای مراسم سیدیعقوب جعفری ضمن قدردانی از حضور مسئولان، فرهیختگان و دوستداران فرهنگ کتاب و کتاب خوانی، گزارشی از شرایط کتابخانه، اقدامات انجام شده برای آن و نحوه انتقالش از مکان پیشین (منزل اجدادی محمد رایجی بانی کتابخانه) به مکان فعلی (مدرسه سابق شهید حاج اسدالله بالاجاده) ارائه کرد.

در ادامه، سیدقدیر حسینی نویسنده و دانش آموخته دکترای تخصصی آموزش بهداشت و ارتقای سلامت و عضو هیات امنا کتابخانه که اجرای برنامه هم بر عهده وی بود، در سخنانی گفت: امروز شاهد به بار نشستن یکی دیگر از آرزوهای مردم بالاجاده هستیم؛ نهالی که سال ها پیش با رنج و مرارت به وسیله آقای رایجی کاشته شد و اکنون به درخت تنومندی تبدیل شده و نتیجه اش این شد که در هفتمین جشنواره کشوری روستاها و عشایر دوستدار کتاب، نام روستای بالاجاده به یُمن کوشش های آقای رایجی و کتابخانه اش بدرخشد و لوحی را از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کند.

وی اضافه نمود: یکی از نمادهای توسعه یافتگی هر کشور اندازه مطالعه کتاب است و امروز ترویج دانایی و آگاهی به هر شکل می تواند به کاهش معضلات اجتماعی یاری کند و کتابخانه یک پایگاه مهم فرهنگی محسوب می گردد.

حسینی ادامه داد: اگر انتظار داریم سرانه مطالعه بالا برود، باید بستر را برای آحاد جامعه خصوصاً نوجوانان و جوانان آماده کنیم که یکی از همین بسترها همین کتابخانه فرهنگ است که برای تداوم و توسعه فعالیت توجه همگانی را می طلبد.

وی بعلاوه یاد و خاطره عضو فقید و فعال هیات امنای کتابخانه شادروان استاد علی دانشور را گرامی داشت و علو درجات را برای آن مرحوم، آرزو و از کوشش های خالصانه محمد رایجی و هیات امنا تشکر کرد.

سپس احسان مکتبی معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار گلستان با موضوع قرار دادن مقوله فضیلت، گفت: فضیلت ازجمله کلمات و مفاهیمی است که از دیرباز در حوزه اندیشه درباره آن از روزگار قبل از میلاد مسیح بحث شده است. بعلاوه مصادیق و تعاریف متعددی درباره فضیلت را در پندنامه ها و آثار سترگ فرهنگمان شاهد هستیم و در همواره تاریخ انسان های صاحب فضیلت در صدر شمرده شده اند و باید در صدر باشند.

مکتبی ادامه داد: انسان های صاحب فضائل انسان های فرهیخته ای هستند و متأسفانه در جامعه امروز، توازن فرهنگ و اجتماع به هم خورده و سنگینی به سوی سیاست رفته و فضایل حذف شده و جایش رذایل جایگزین شده است.

معاون استاندار ادامه داد: هرجایی که اهل قلم و اندیشه حرمت داشته باشند، می توانیم امیدوارم باشیم که فضیلت ارزش دارد. متأسفانه عقل ورزی و اندیشه ورزی در جامعه امروزی فضیلت نیست و در چنین شرایطی وظیفه اهل قلم حفظ حرمت و مرزداری از کسانی است که اهل فضیلت اند.

مکتبی اضافه نمود: در این شرایط وقتی فردی چون محمد رایجی، بانی کتابخانه فرهنگ پیدا می گردد که در خودش معجونی از عشق، عقل و معرفت است باید به او احترام بگذاریم و حامی اش باشیم؛ چون مصداقی عینی از همان انسان های صاحب فضیلت و فرهیخته به تعداد می رود.

وی در خاتمه با اشاره به اینکه امروزه شاهد نابودی عقلانیت هستیم، گفت: باید مدیران، خانواده ها و آحاد مردم قدردان صاحبان فضیلت باشیم و به وجود و خدمات این چنین افرادی ببالیم و از آن ها حمایت کنیم.

سپس رحمت الله رجایی نویسنده، پژوهشگر، فرهنگی بازنشسته و فعال فرهنگی و رسانه ای، عضو انجمن آثار و مفاخر استان گلستان، مدیر مرکز دانشنامه گلستان و مؤلف کتاب هایی چون آتش همچنان بدون دود، آموزش وپرورش نوین گرگان، استعمار در دیار سبز، پرچم دار نوگرایی در استرآباد و کتاب 3 جلدی تازه منتشرشده پزشکی سرزمین گرگان که مهمانان ویژه این رویداد فرهنگی بود، گفت: من سال ها پیش در نشریه ای نوشته بودم که روستای بالاجاده خیابان فرهنگ دارد اما کتابخانه ندارد، اما امروز شاهد گشایش کتابخانه ای ارزشمند در مکانی چون مدرسه ایم که نشان از فرهنگ و تعلیم و تربیت دارد.

وی ضمن اشاره به خاطراتی مستند از پیشینه توجه به فرهنگ در دیار بالاجاده گفت: با نگاهی به تاریخ به اسم نمونه شاهدیم که کدخدای وقت در سال 1308 خواستار تأسیس مدرسه در بالاجاده بوده که موافقت نشده اما سال بعدش یعنی سال 1309 دبستانی گشایش می یابد و کتابخانه ای در آن با بالغ بر 500 جلد کتاب دایر می گردد.

رجایی ادامه داد: روستای بالاجاده از معدود روستاهایی است که از دیرباز صاحب نشریه ای چون چمتا بوده است و هم رادیوی محلی داشته و از معدود روستاهایی است که صاحب کتاب است که می توان به کتاب سورم سرا اشاره نمود و امروزه تحصیل کردگان بسیاری دارد که به اسم چهره هایی پیروز در گرگان و حتی تهران و ... مشغول اند.

در حاشیه این برنامه محمد رایجی معلم بازنشسته و مؤسس کتابخانه عمومی غیردولتی و مستقل فرهنگ در بالاجاده، درباره علت و نحوه جابه جایی محل کتابخانه، گفت: کتابخانه ابتدا در محل خانه قدیمی پدری ام بود و با تصمیم هیات امنا و مشورت دوستداران کتاب و مسئولان، ازآنجایی که مکان قبلی سالنی برای مطالعه نداشت و هم کتاب ها در فضایی محدود و متراکم نگهداری می شدند، مقرر شد به مکان فعلی (مدرسه سابق شهید حاج اسدالله بالاجاده) منتقل گردد.

وی با اشاره به اینکه مدرسه فعلی با توجه به ساخت مدرسه نو بلااستفاده شده بود و برترین تصمیم برای بهره برداری بهینه از آن با هماهنگی و همکاری آموزش وپرورش صورت گرفت، اضافه نمود: در حال حاضر این مکان در قراردادی 3 ساله با مبلغی اندک در اختیار کتابخانه مستقل فرهنگ قرارگرفته و ازاین پس در شرایط بهتری میزبان دوستداران کتاب خواهیم بود.

رایجی درباره کتابخانه نو، گفت: کلاس های مدرسه تبدیل به مخازن و سالن های مطالعه شده اند و در حال حاضر بالای 20 هزار جلد کتاب، 6 هزار جلد مجله و 2 هزار نرم افزار و فیلم های ویدئویی در این کتابخانه است.

وی اضافه نمود: هم اکنون 5 مخزن داریم که 2 مخزن آن مختص به کتب مرجع و مجلات است. بعلاوه سه کلاس درس را تبدیل به سالن مطالعه و یک کلاس به اسم دفتر آماده خدمت به دوستداران کتاب است.

یادآوری می گردد شعرخوانی با گویش محلی با موضوع کتاب به وسیله نصرت الله حسنی و تقدیر از 3 مؤلف کتاب بالاجاده ای و شش هنرمند حامی و خیّر از دیگر برنامه های آیین گشایش کتابخانه مستقل فرهنگ بود.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران
انتشار: 5 مهر 1400 بروزرسانی: 5 مهر 1400 گردآورنده: virapars.ir شناسه مطلب: 1789

به "کتابخانه مستقل فرهنگ به خانه جدیدش در بالاجاده نقل مکان کرد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کتابخانه مستقل فرهنگ به خانه جدیدش در بالاجاده نقل مکان کرد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید