ری تریسینگ روی ایکس باکس سری اس؛ مقرون به صرفه ترین کنسول بازار توانایی اجرای آن را دارد؟

به گزارش مجله ویراپارس، ایکس باکس سری اس (Xbox Series S) یکی از محبوب ترین کنسول های بازار است. این کنسول با قیمت بسیار خوب و قابلیت های زیاد توانسته هواداران بسیار زیادی بدست بیاورد. از طرفی یک کنسول نسل 9 است. به همین علت شما با یک قیمت بسیار مناسب می توانید نسل 9 را به راحتی تجربه نموده و عناوین این نسل را روی آن اجرا کنید.

ری تریسینگ روی ایکس باکس سری اس؛ مقرون به صرفه ترین کنسول بازار توانایی اجرای آن را دارد؟

بحث اینجاست که روی برگه، ایکس باکس سری اس شباهت های بسیار زیادی به برادر بزرگ تر خود یعنی سری ایکس دارد. به این معنا که سخت افزار این دستگاه مثل رم، حافظه، پردازنده مرکزی و پردازنده گرافیکی همه بر اساس سری ایکس هستند. پس توانایی اجرای بازی های مختلف را با استفاده از ری تریسینگ دارد. مخصوصاً اینکه تمامی پردازنده های گرافیکی برپایه تکنولوژی RDNA 2 توانایی این کار را دارند.

در بحث عملی ماجرا فرق دارد. ایکس باکس سری اس دارای یک پردازنده گرافیکی با قدرت 4 ترافلاپس بوده و نزدیک به 10 گیگابایت حافظه رم دارد. این باعث می گردد که در اجرای افکت های ری تریسینگ چندان خوب عمل نکند. بیشتر بازی های نو نیز سیستم ری تریسینگ را روی سری اس نداشته و تنها روی کنسول های سری ایکس و پلی استیشن 5 این قابلیت را دارند.

بازی های با قابلیت ری تریسینگ برای سری اس بسیار نایاب هستند. حتی با وجود اینکه حدود 2 سال از عرضه این کنسول می گذرد، بازهم تعداد آن ها انگشت شمار است. به طور کلی حدود 15 بازی با قابلیت اجرای ری تریسینگ روی سری اس وجود دارند. البته امکان دارد که بیشتر باشند ولی چندان شناخته شده نباشند. با وجود اینکه تنوع بازی های ری تریسینگ روی سریاس زیاد نیستند، به این شکل نیست که عملاً این قابلیت روی کنسول سری اس وجود نداشته باشد. برای مثال 3 بازی به برترین نحو این کار را انجام داده و ری تریسینگ را بسیار زیبا روی سری اس اجرا می نمایند.

مثال های ری تریسینگ روی سری اس

مثال اصلی این ماجرا مترو اگزودوس (Metro Exodus) نسخه Enhanced Edition است. تکنولوژی استفاده شده در این بازی RTGI یا Ray Tracing Global Illumination بوده و به برترین نحو از تمام توان سری اس استفاده می نماید. صحنه ها بسیار زیبای طراحی شده و سایه ها نیز بسیار واقعی بوده که حس بسیار حقیقی و خوبی را در جهانی بازی به کاربر منتقل می نمایند. چیزی که بسیار توجه افراد را جلب می نماید، ثبات نورپردازی در این بازی است. این باعث می گردد تا یک قدم بالاتر از عناوینی باشد که نورپردازی را از پیش برنامه ریزی می نمایند.

موارد متحرک مثل کرکترها نیز بسیار خوب طراحی شده اند. نورپردازی این موارد بسیار دقیق بوده و خیلی واقعی هستند. زمانی که شما این بازی را با دستگاه های نسل قبلی مقایسه کنید، پیشرفت این کنسول بسیار معین است. مترو اگزودوس از سیستم نورپردازی در لحظه (Real Time) روی کنسول های نسل قبل هم استفاده می کرد. با این حال توانایی کنسول های نسل پیشین چندان زیاد نبود و عملکردی در حد GI داشت.

سیستم RTGI تفاوت بسیار زیادی با نسخه قبلی داشته و ظاهر بازی را به طور کامل تغییر می دهد. همینطور اینکه نرخ فریم بازی روی 60 بوده و رزولوشن آن نیز تغییر زیادی ننموده است. به همین علت این موارد باعث شدند تا عملکرد سری اس روی مترو بسیار تحسین برانگیز باشد.

کمبودهای بازی هم چندان زیاد نیستند که توجه شما را جلب نمایند. اگر خیلی دقت کنید در برخی از منطقه ها بسیار تاریک نویز را مشاهده می کنید. سیستم RTGI به برترین نحو برای سیستم های کم قدرت کارنموده و شما احتیاج به رزولوشن زیاد برای یک تجربه خوب ندارید. به همین علت تصاویر روی کنسول سری ایکس نیز چندان بهتر نیستند. با وجود اینکه سیستم RTGI این کنسول چندین برابر رزولوشن بالاتری از سری اس دارد. با این حال اندازه کمی از نویز بازی کم شده و اجسام واقعی تر به نظر می رسند.

فورتنایت هم دارای RTGI است!

بازی فورتنایت (Fortnite) نیز از عناوین دیگر است که سال گذشته بازی بتل رویال شرکت اپیک (Epic) به موتور آنریل انجین 5.1 (Unreal Engine 5.1) ارتقاء پیدا کرد. در کنار آن موارد زیادی از جمله ری تریسینگ به بایز اضافه شد. در کنسول سی اس دارای Lumen RTGI است. یک سیستم که بر اساس SDF ری تریسینگ و تکنولوژی GI فضای صفحه است تا یک تجربه واقعی از نورپردازی در لحظه به کاربر ارائه کند. این سیستم به اندازه زیادی به نرم افزار هم وابسته است.

در عمل نیز این سیستم خوب کار می نماید. تمامی منطقه ها بازی زیبا و از لحاظ نور غنی است. این موضوع در فضاهای داخلی و کوچک بسیار معین است. جهانی رنگارنگ فورتنایت فضای بسیار مناسبی برای نورپردازی متنوع است. به همین علت استفاده از نورپردازی ری تریسینگ نه تنها منظره ها را زیباتر نموده بلکه جزئیات را نیز بهتر نموده است. سیستم نورپردازی قدیمی فورتنایت نیز بسیار قابل توجه بود. به این شکل که از یک سیستم بسیار ساده و نورپردازی در لحظه استفاده می کرد. با توجه به ظاهر بازی نیز این موضوع باعث می شد تا در هر شرایطی از لحاظ بصری بازی زیبا باشد.

تنها مشکل اینجا هم بحث رزولوشن است. سیستم Lumen یک شانزدهم رزولوشن کنسول های نسل نو را مورد هدف قرار می دهد. با توجه به اینکه قدرت اصلی سری اس نیز رندر لحظه با رزولوشن 720p است، به نظر ایده جالبی نمی آید. با این حال عملکرد RTGI بسیار خوب بوده و حتی در سری اس نتایج بسیار خوبی را به کاربر ارائه می دهد.

سیستم ضد نویز بازی نیز تا حدی می تواند عمل کند. به این شکل که شما همچنان در برخی از منظره ها نویزهای قابل توجی می بینید که برخی اوقات می تواند آزاردهنده باشد. یکی دیگر از موارد مهم عدم وجود بازتاب های ری تریسینگ است که در عناوین دیگر وجود دارند. این مورد با یک سیستم فضا و صفحه نمایش جایگزین شده است. با این حال عملکرد سری اس در این بازی نیز بسیار خوب بوده و یک تجربه ری تریسینگ بسیار خوب را به کاربر ارائه می دهد.

نمونه دیگر ری تریسینگ روی سری اس

موتور آنریل انجین 5 کار خود را با یک نمونه از The Matrix Awakens در سال 2021 آغاز کرد. این بازی در اصل یک دمو است. به همین علت تنها یک جهانی کوچک قابل گشت و گذار داشته و حدود 8 دقیقه ویدئو دارد. با این حال آنقدر زیبا است که نمی توان آن را از فهرست حذف کرد. سری از به طور کامل از ری تریسینگ در این بازی پشتیبانی نموده و حتی از لحاظ سخت افزاری نیز این کار را انجام می دهد.

در این دمو ما شاهد بازتاب ری تریسینگ و سایه های ری تریسینگ هم هستیم. نتایج بصری به شدت زیبا هستند و این موضوع در ویدئوی آغاز بازی به طور کامل معین است. ثبات ری تریسینگ زمانی معین می گردد که شما در بازی آغاز به گشت و گذار در جهان بپردازید. آنجاست که متوجه عملکرد خوب سری اس خواهید شد.

سیستم RTGI باعث شده تا بازی بسیار ثبات داشته باشد. از طرفی نورپردازی آن نیز بسیار واقعی بوده و حتی کرکترها نیز به برترین نحو طراحی شده باشند. به طور کلی عملکرد این دمو بهتر از عناوینی مثل فورتنایت است. بازتاب ها نیز بسیار زیبا و دقیق بوده و جزئیات بسیار زیادی دارند. در مقایسه با کنسول های دیگر سری اس کمی عقب تر است.

با این حال از لحاظ امکاناتی سری اس کمبودی ندارد. بحث اینجاست که کیفیت RTGI در اینجا نیز کمتر است. البته چندان به نظر نمی رسد. به طور کلی نویز موجود در تجربه ری تریسینگ با این کنسول حواس شما را پرت ننموده و هرچه شما به موارد مختلف نزدیک شوید، نورپردازی نیز بهتر می گردد. اگر با سرعت زیاد به موارد مختلف در بازی نزدیک شوید امکان دارد که کمی نورپردازی به هم بریزد. البته این موضوع در کنسول های دیگر هم وجود داشت ولی در سری اس بیشتر بود.

اگر شما این دمو را در کنار نسخه سری ایکس مقایسه کنید، افت را از لحاظ بصری مشاهده خواهید کرد. برای مثال ارائه BVH در سری اس با متون و مدل های ساده شده، ضعیف تر است. این موضوع تنها زمانی معین است که اطلاعات فضا و صفحه نمایش وجود نداشته باشد. سطوح پراکنده بیشتر از لحاظ بصری آسیب دیده اند. این باعث شده تا این سطوح شلوغ و بد بشوند. البته این موارد بیشتر مربوط به صفحه نمایش و فضا است به همین علت ارتباط چندانی به ری تریسینگ ندارد.

دسته دوم عناوین با ری تریسینگ روی کنسول سری اس

دسته دوم از عناوین انتخاب شده برای آزمایش، بازی های شرکت کپکام هستند. به این معنا که بازسازی های رزیدنت اویل 2 و 3 به همراه رزیدنت اویل های 7 و 8 مورد آنالیز قرار گرفتند. همگی نیز از سیستم مشابهی برای ری تریسینگ استفاده می نمایند. موتور انیمیشن آن ها نیز یکسان است. این عناوین در اصل بازتاب با ری تریسینگ را ارائه داده ولی به مقدار محدودی از RTGI استفاده می نمایند. به همین علت ری تریسینگ مسائل نورپردازی پیش طراحی شده را حل نموده و روی عملکرد نیز اثر زیادی ندارد.

کیفیت بازتاب ها بر اساس شرایط مختلف، فرق دارد. برای مثال در محیط های بیرونی می تواند عملکرد بدتری نسبت به تکنیک های دیگر داشته باشد. تکنیک رزیدنت اویل در فضاهای داخلی عملکرد بسیار خوبی دارد. جایی که بیشتر بازی نیز در آن جریان دارد. بازی های سوم شخص رزیدنت اویل استفاده بهتری از ری تریسینگ می نمایند. مخصوصاً اینکه محیط های این عناوین گسترده تر بوده و فضای بیشتری وجود دارد. در زمینه رزولوشن این عناوین عملکرد خوبی نداشته و نویز زیادی در عناوین وجود دارد.

سیستم نورپردازی از پیش معین شده محیط، عملکرد خوبی در زمینه دقت نورپردازی بازی دارد. بسیاری از مسائل آن نیز در طول این مدت رفع شده است و در بسیاری از مواقع نورپردازی بسیار واقعی تر شده است. این موضوع روی وسایل کوچک بسیار معین است. بیشتراً در عناوین مختلف به این موارد توجه کمی می گردد ولی در رزیدنت اویل سایه های این موارد نیز بهبود زیادی داشته است. به همین علت نورپردازی کلی بازی عملکرد خوبی دارد، حال استفاده ری تریسینگ در برخی موارد نیز این ماجرا را بهتر می نماید.

سری اس به خوبی ری تریسینگ را در این عناوین اجرا می نماید. اگر با سری ایکس مقایسه کنیم از لحاظ رزولوشن چندان کاهشی نداشته و تجربه خوبی را به کاربر ارائه می دهد. تنها مشکل اصلی اینجاست که از لحاظ عملکردی آسیب زیادی به بازی می زند. به همین علت استفاده از ری تریسینگ را در این عناوین نمی توان پیشنهاد کرد. این در صورتی است که در کنسول های دیگر این موضوع صدق نمی نماید.

دسته سوم عناوین مورد آزمایش برای ری تریسینگ روی سری اس

دسته سوم بازی های مورد آزمایش، عناوینی هستند که از موتور آنریل انجین 4 استفاده می نمایند. به طور کلی استفاده از ری تریسینگ در آنریل انجین 4 راحت است، با این حال ما شاهد عناوین کمی با این قابلیت روی کنسول ها هستیم. یکی از بازی های مورد آزمایش هلبلید: فداکاری سنوآ (Hellblade: Senuas Sacrifice) بود. این بازی در سال 2021 یک به روزرسانی با ری تریسینگ گرفت و باعث شد که استفاده از این قابلیت روی سری اس بیشتر توسعه پیدا کند. ری تریسینگ نیز در این بازی بسیار خوب طراحی شده و جزئیات به شدت زیادی دارد.

مشکل اصلی هلبلید استفاده بیش از حد از مه و نورپردازی حجمی است. اینطور که به نظر می رسد این دو مورد نیز از سیستم تقریبی BVH هم استفاده ننموده و افکت های ری تریسینگ را در لحظه پردازش می نماید. به همین علت بازتاب های فضایی و صفحه ای بسیار عملکرد بهتری دارد. سری ایکس نیز دارای این مشکل بوده و باعث شده که نتیجه استفاده از ری تریسینگ ترکیبی باشد. بحث اینجاست که استفاده از نورپردازی از پیش طراحی شده در بیشتر مواقع عملکرد مشابه یا بهتر دارد.

یکی دیگر از عناوینی که عملکرد ناامید نماینده ای دارد بازی Deliver Us The Moon است. این بازی در دسته عناوین مستقل است. همینطور اینکه در سبک فضایی و پازلی بوده و از سیستم نورپردازی ری تریسینگ در سایه ها استفاده می نماید. این بازی نیز از سیستم ترکیبی استفاده می نماید. به این معنا که سایه های ری تریسینگ و سایه های از پیش طراحی شده کنار هم قرار گرفته اند.

سایه های طراحی شده با استفاده از این سیستم طراحی جالبی دارند. جزئیات آن ها نیز نسبتاً زیاد است. مشکل اینجاست که در بسیاری از مواقع سایه های این بازی به نظر پراکنده می آیند. مخصوصاً زمانی که به یک منبع نور مثل خورشید نزدیک می شوید. این سیستم نو باعث شده تا ظاهر بازی در برخی از مواقع بهتر گردد ولی به طور کلی سیستم های معمولی نورپردازی عملکرد بهتری دارند. از طرفی یک باگ نیز در این بازی وجود داشته که باعث شده در برخی از مواقع سایه ها اصلاً ساخته نشوند. به همین علت بازی چندان زیبا نمی گردد.

بازی کابوس های کوچک 2 (Little Nightmares 2) نیز به اندازه کمی ری تریسینگ دارد. با این حال چندان زیاد نیست. اینطور که به نظر می رسد در هر حالت گرافیکی ری تریسینگ به اندازه کمی وجوددارد. اگر شما ری تریسینگ این بازی را روی حالت Performance بگذارید، کیفیت بصری بازی آسیب زیادی می بیند. با این حال اگر روی هر دو حالت گرافیکی بگذارید بحث نورپردازی بازی تغییر چندانی نمی نماید. پس به احتمال زیاد یک تکنیک ری تریسینگ در این بازی جریان دارد.

نسخه اولیه این بازی برای ایکس باکس سری اس و ایکس، دارای حالت ری تریسینگ نبود. پس این قابلیت اخیراً به این بازی اضافه شده است. کابوس های کوچک 2 دارای منطقه ها زیادی با بازتاب نیست. به همین علت شما باید به اندازه زیادی بازی را تجربه کنید تا متوجه شوید دارای این قابلیت هست یا نه. دوربین بازی نیز نسبتاً ثابت بوده که باعث می گردد تشخیص چنین مواردی کمی سخت گردد.

شرکت سازنده اعلام نموده که کنسول سری اس نیز قابلیت ری تریسینگ را روی کابوس های کوچک 2 دارد. با این حال تنها روی سطوح بسیار صیقل استفاده شده است. به طور کلی ری تریسینگ روی کنسول سری اس در این بازی چندان مشهود نیست ولی شما دارای نرخ فریم 60 برای بیشتر اوقات هستید.

استفاده از سیستم های ری تریسینگ غیر عادی

آخرین گروه مورد آزمایش شامل عناوینی است که ری تریسینگ را به طرز غیر عادی وارد بازی نموده اند. اولین مورد این گروه ریمستر بازی کرایسیس (Crysis Remastered) است. این بازی از تکنیک های نرم افزاری برای بازتاب های ری تریسینگ استفاده می نماید که در نسل گذشته کنسول ها معرفی گردید. سیستم ری تریسینگ اینجا عملکرد نسبتاً خوبی دارد. به طور کلی حدود یک تا دو ثانیه طول می کشد تا با محیط اطراف یکی گردد. همینطور اینکه محدوده بازتاب ری تریسینگ نیز محدود بوده و چندان گسترده نیست. با این حال نتایج برای یک سیستم نرم افزاری بسیار خوب است.

دو عنوان آخر فورمولا 1 (Formula 1) نیز دارای سیستم ری تریسینگ هستند. به این معنا که در هر دور بازی ری تریسینگ سایه ها و بازتاب ها وجود دارند. نکته اینجاست که این قابلیت تنها در بخش قبل از مسابقه و گرم کردن جود دارد. در گیم پلی اصلی شما اصلاً ری تریسینگ مشاهده نمی کنید. فورتزا هورایزن 5 نیز به همین شکل از سیستم ری تریسینگ بهره می برد. زمانی که شما در حالت Quality باشید، در قسمتی که ماشین ها را به شما نشان می دهد، شاهد ری تریسینگ قوی خواهید بود. با این حال این موضوع داخل گیم پلی صدق نمی نماید.

مورد آخر هم واچ داگز لیجن (Watch Dogs Legion) است. این بازی نیز دارای یک گزینه برای ری تریسینگ در بازتاب است. این بازی یکی از موارد بسیار خوب برای تجربه ری تریسینگ روی سری اس بوده و بازتاب ها را به شکل دقیقی نشان می دهد. با این حال این سیستم هم مشکل های خود را دارد. برای مثال بازتاب ها یک کندی خاصی داشته و این کندی روی بدنه خودروها بسیار معین است. همینطور اینکه در فواصل زیاد، سیستم ری تریسینگ به طور کلی از بین می رود. با این حال این سیستم کاربردی بوده و واقعاً تجربه متفاوتی را به کاربر ارائه می دهد.

آیا ری تریسینگ روی سری اس جواب می دهد؟

پس ما تا اینجا اثبات کردیم که ری تریسینگ روی سری اس کار می دهد. با این حال مسائل خود را دارد. اینکه ما ببینیم یک پردازنده گرافیکی 4 ترافلاپسی تا این حد عملکرد خوبی دارد، واقعاً تحسین برانگیز است. ری تریسینگ به طور کلی یک کار بسیار سنگین است. این موضوع روی سخت افزارهای محدود مثل سری اس نیز بسیار معین است. مشکل اصلی سیستم کمبود رم است. با حدود 10 گیگابایت رم که 8 گیگابایت آن در دسترس سازندگان است، این افراد نمی توانند از ساختارهای سنگین استفاده نمایند.

سیستم BVH فضای بسیار زیادی را در مموری اشغال می نماید. این مورد درباره سری اس به شدت اهمیت دارد. به طور کلی استفاده از ری تریسینگ روی این کنسول شدنی است ولی احتیاج به کار بسیار زیادی دارد. در اصل سازندگان باید کوشش زیادی بنمایند تا ری تریسینگ عملکرد بسیار بهینه ای داشته باشد.

به همین علت عناوین بسیار کمی وجود دارند که سیستم ری تریسینگ را روی کنسول سری اس داشته باشند. عناوینی مثل کنترل، سایبرپانک 2077 و موارد دیگر همگی این سیستم را روی کنسول سری اس نداشتند. با این حال ری تریسینگ را در کنسول های سری ایکس و پلی استیشن 5 داشتند. پس سیستم ری تریسینگ روی کنسول کوچک مایکروسافت یک مورد بسیار نادر است.

عناوینی که سیستم ری تریسینگ را دارند نیز چندان پیروز نیستند. به علت اینکه تجربه بازی بدون ری تریسینگ بسیار بهتر از تجربه با استفاده از آن است. یکی از موارد بسیار شایع این است که در صورت استفاده از ری تریسینگ شما به 30 فریم بر ثانیه محدود خواهید شد. این در صورتی است که بدون آن نرخ فریم بازی 60 خواهد بود. عناوین رزیدنت اویل از موارد بسیار شاخص در این زمینه هستند. البته در این زمینه نیز استثنا مثل فورتنایت و مترو وجود دارند.

این موضوع امکان دارد که در آینده تغییر کند. برخی از تکنیک های ری تریسینگ عملکرد خوبی داشته ولی احتیاج به کار بسیار زیادی دارند. برای مثال سیستم RTGI احتیاج به کار بسیار زیادی دارد ولی عملکرد بسیار خوبی روی سیستم های نسبتاً ضعیف دارد. استفاده از سیستم های SSR یا SSAO با وجود عملکرد بهتر آسیب زیادی به رزولوشن و کیفیت بصری بازی دارند. به همین علت بهتر است که از آن ها استفاده نگردد.

نتیجه کلی این است که سری اس توانایی اجرای ری تریسینگ را دارد. با این حال عملکرد خوبی در این زمینه نداشته، آن هم به علت پردازنده گرافیکی ضعیف تر، مموری کمتر و پهنای باند مموری محدودتر است. با این حال این مسائل را تا حدی می توان با نرم افزار رفع کرد. مخصوصاً اینکه دموی آنریل انجین 5 عملکرد خوبی داشته و نشان می دهد که این موتور توانایی استفاده از ری تریسینگ روی این کنسول را دارد. امکان دارد که تمام عناوینی که دارای موتور آنریل انجین 5 هستند از این قابلیت استفاده ننمایند ولی امیدی وجود دارد که در آینده این موضوع تغییر کند.

منبع: Eurogamer.net

کنسول بازی مایکروسافت مدل XBOX SERIES S ظرفیت 512 گیگابایت

15,850,000 تومان

مشاهده و خرید

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 28 اسفند 1401 بروزرسانی: 28 اسفند 1401 گردآورنده: virapars.ir شناسه مطلب: 2211

به "ری تریسینگ روی ایکس باکس سری اس؛ مقرون به صرفه ترین کنسول بازار توانایی اجرای آن را دارد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ری تریسینگ روی ایکس باکس سری اس؛ مقرون به صرفه ترین کنسول بازار توانایی اجرای آن را دارد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید