برترین زمان دریافت واکسن کرونا؛ صبح یا عصر؟
به گزارش مجله ویراپارس، محققان بیمارستان عمومی ماساچوست می گویند: ممکن است پاسخ آنتی بادی بیمار به زمانی از روز که واکسن کووید دریافت می نماید، بستگی داشته باشد. علاوه بر این نتایج تحقیق آنان نشان می دهد دریافت واکسن در بعد از ظهر بهتر از صبح است.
به گزارش ایسنا، نیوز نوشت: نتایج مطالعات نشان می دهد زمان استفاده تفاوت زیادی در تاثیرگذاری بعضی از دارو ها و واکسن ها ایجاد می نماید. حتی بعضی از بیماری ها مانند بیماری های ریوی نیز علائم شدیدتری در ساعات مختلف روز نشان می دهد.
تحقیق پیشین بر روی مردان مسن که واکسن آنفلوآنزای سالانه دریافت نموده بودند، انجام و بر اساس آن تعیین شد اگر بیماران صبح واکسن را دریافت می کردند، سطح آنتی بادی بالاتری داشتند.
نتایج کارآزمایی های دیگر نیز نشان داد شیمی درمانی در ساعات معینی از روز منجر به هدف قرار دادن موثرتر سلول های سرطانی می گردد؛ در حالی که آسیب سمی به سلول های سالم را نیز محدود می نماید. حال واکسیناسیون کووید نتایجی کاملا بر عکس نتایج تحقیق واکسن آنفلوآنزا را نشان می دهد.
محققان می گویند: به نظر می رسد زمان واکسیناسیون برای واکسن کووید 19 نیز اهمیت دارد.
دکتر الیزابت کلرمن، از بخش نوروفیزیولوژی بیمارستان عمومی ماساچوست (MGH)، می گوید: نتایج مطالعه مشاهده ای ما اثبات می نماید که زمان واکسیناسیون بر پاسخ ایمنی به سارس کوو 2 تاثیر می گذارد؛ یافته هایی که ممکن است با بهینه سازی و اثربخشی واکسن مرتبط باشد.
برای دریافت واکسن کووید برنامه ریزی کنید
این گروه سطوح آنتی بادی را میان تقریبا 2200 کارمند مراقبت های بهداشتی بریتانیا پس از دریافت واکسن کووید مورد آنالیز قرار دادند. محققان در زمان واکسیناسیون از کارکنان بیمارستان مورد آزمایش نمونه خون جمع آوری کردند؛ هر یک از کارکنان آن مجموعه واکسن mRNA فایزر یا واکسن آدنوویروسی آسترازنکا را دریافت نموده بودند.
محققان دریافتند پاسخ های آنتی بادی میان شرکت نمایندگانی که واکسن خود را در اواخر روز دریافت نموده بودند، بیشتر بود. بعلاوه سطوح آنتی بادی در میان کارکنان بیمارستانی که واکسن فایزر دریافت نموده بودند، زنان و افراد جوان تر بالاتر بود.
چرا یک واکسن در صبح و دیگری در بعد از ظهر بهتر عمل می نماید؟
کلرمن شرح داد: واکسن سارس کوو 2 و واکسن آنفلوانزا مکانیسم های اثرگذاری متفاوتی با یکدیگر دارد و پاسخ آنتی بادی سیستم ایمنی ممکن است بر اساس تشخیص و یا روبرو شدن قبلی با عامل بیماری زا از عفونت های قبلی مانند آنفلوآنزا بسیار متفاوت باشد.
محققان خاطرنشان کردند: مطالعه آنان سابقه پزشکی هر یک از شرکت نمایندگان یا الگو های خواب و کار آن ها را در نظر نگرفته است.
وی تاکید نمود: ما باید یافته های خود را تکرار کنیم و درک بهتری از فیزیولوژی زمینه ای سارس کوو 2و واکنش بدن به واکسیناسیون ایجاد کنیم، قبل از اینکه به افرادی دریافت نماینده واکسن مانند افراد مسن تر تزریق آن را توصیه کنیم یا به افرادی که دچار نقص ایمنی هستند، تاکید کنیم که دریافت واکسن خود را برای بعد از ظهر برنامه ریزی نمایند.
کلرمن اضافه نمود: این تحقیق اولین قدم برای نشان دادن اهمیت پاسخ روزانه به سارس کوو 2 است.
کلرمن می گوید: صرف نظر از اینکه چه زمانی واکسن کووید 19 دریافت می گردد، واکسیناسیون هنوز بخش مهمی از کوشش برای سرانجام دادن به همه گیری است. با این حال یافته های تازه تاکید می نماید که پزشکان باید زمان تزریق واکسن را در پرونده های بیمار یادداشت نمایند.
وی نتیجه گرفت: اگر داده های اولیه تفاوتی را در اثربخشی و عوارض جانبی دارو یا واکسن بر اساس زمان روز نشان دهد، شرکت های دارویی موظفند دارو را در زمان بهینه تجویز نمایند که تعداد شرکت نمایندگان مورد احتیاج برای به دست آوردن آمار معنی دار متفاوت بین دارو و دارونما کاهش یابد.
این مطالعه در نشریه Biological Rhythms منتشر شده است.
منبع: فرارو