چادرنشینی در شب های سرد بعد از زلزله
به گزارش مجله ویراپارس، مردم سراب و میانه شب های سردی را پس از زلزله 5/9 ریشتری جمعه گذشته (17 آبان) پشت سر می گذارند.
خبرنگاران آنلاین - سید مرتضی احمدپور : این دو شهرستان، به ویژه بخش ترکمنچای، از سردترین مناطق آذربایجان شرقی اند که به واسطه قرار دریافت در ارتفاع و دامنه کوه سبلان دمایی سردتر از دیگر شهرهای استان دارند. در چنین شرایطی و با وجود تخریب صدها خانه به واسطه زلزله طی چند روز گذشته مردم روستاهای سراب و میانه روزهای سختی را پشت سر می گذارند.
چادرهای اهداشده به زلزله زدگان محدود و وسایل گرمایشی هم قدیمی هستند. هر چند مردم این مناطق با سرما بیگانه نیستند، اما خوابیدن بدون سرپناه در هوای صفر درجه شرایط سختی را برای آنها رقم زده است. گزارش میدانی خبرنگاران را از روستای ورنکش ترکمنچای که بیشترین خسارت مالی و جانی را از زلزله اخیر دید در ادامه بخوانید.
- شب ها سراغ ما را بگیرید
قدم زدن در کوچه های روستای ورنکش قبل از غروب آفتاب و فرارسیدن شب چندان هم سخت نیست، هرچند ماندن طولانی مدت دراین هوا، سوز سرمای کوهستان را به تنت می نشاند. چند صدمتر آن طرف تر بر فراز تپه ها و کوه های اطراف روستا رد پای برف دیده می شود، اما بازهم می توان کمی در مقابل سرمای پاییزه این منطقه مقاومت کرد.
به گفته یکی از اهالی روستا، برای درک سرما باید بعد از ساعت 18 و غروب آفتاب به این منطقه آمد. سکینه خلیلی می گوید: در این چند روز مسئولان و خبرنگاران زیادی برای بازدید به روستا آمدند و به همه آنها گفتم چرا حالا می آیید؟ بهتر است شب را مهمان ما در چادرها باشید. به علت کمبود چادر، مردها شب را بیرون چادر سر می کنند و زن ها و بچه ها داخل چادرها می خوابند. اما مگر می شود در چنین شرایطی خوابید؟ زمستان سرد منطقه ترکمنچای زودتر از شهرهای دیگر می رسد و سرما و یخبندان آن را حتی در خانه هم نمی شود تحمل کرد.
- والورهای نفتی کهنه و قدیمی
عین الله صفری دیگر ساکن روستای ورنکش است که با یک والور نفتی کهنه به سراغمان می آید. او اصرار دارد تا چند دقیقه ای با همدیگر در یک چادر که با این والور گرم می شود، صحبت کنیم. پس از قبول پیشنهادش متوجه هدفش می شویم. نفس کشیدن در جوار این والور در چادر واقعا سخت است. چند نفر از بچه های خبرنگار بعد از گذشت دو دقیقه به شدت سرفه می کنند و چشمان همه سرخ می شود. ادامه ماندن در چنین شرایطی واقعا سخت است، اما بسکمک از مردم داخل چادرها از این والورها برای گرم ماندن در شب استفاده می کنند.
صفری می گوید: چگونه در چنین شرایطی بخوابیم یا حتی زندگی کنیم؟ مگر بچه ها و زنان ما چه تقصیری دارند که باید چنین شرایطی را تحمل کنند. مردم این روستا بسیار متین و فهمیده اند. می دانیم که زلزله نه تقصیر دولت است و نه به دلیل بی توجهی آنها به وجود آمده است. اما درخواست ما این است که اگر مسئولان و مدیران به روستاهای زلزله زده می آیند با دست پر بیایند یا وعده ای ندهند که نتوانند به آن عمل کنند.
- خسارت سنگین به انبارهای سیب
از همان ورودی روستا تل بزرگی از سیب های خراب و له شده جلب توجه می کند؛ سیب های سرخ و زردی که قبل از وقوع زلزله و در انبارها برای عرضه در آستانه نوروز و شب عید نگهداری می شدند با وقوع زلزله زیر تلی از خاک مانده یا در کوچه ها رها شده اند و زیر ضرب تردد خودروهای سنگین و ماشین های سواری چیزی از آنها باقی نمانده است.
سلیم عباسی، از سکنه روستا که خانه مسکونی اش در زلزله آسیبی ندیده است، می گوید: خسارت مالی قابل توجهی به مردم این روستا وارد شده است. انبارهای چند ده تنی سیب هایمان خراب شده است. انبارهایی که خشتی و قدیمی بودند و هیچ مقاومتی در برابر چنین زلزله سنگینی نداشتند. دلیل حفظ این انبارها دیوارهای ضخیم خشتی آنها بود که به عنوان سردخانه طبیعی، بهترین عملکرد را در ده ها سال گذشته داشته اند. ضمن این که، به گفته قدیمی های روستا، چنین زلزله ای حداقل در 150 سال گذشته در ورنکش بی سابقه بوده است. اثبات این ادعا هم وجود ساختمان های خشتی روستا با عمر بالای 100 سال است.
- وعده هایی برای گذران روزهای سخت
استاندار آذربایجان شرقی در گفت وگو با خبرنگاران با اشاره به آخرین اقدامات اجرا شده برای روستاییان ورنکشی و دیگر روستاهای زلزله زده اظهار می کند: با هماهنگی های اجرا شده موکب های حسینی و خیرین، تغذیه و پخت غذای گرم را برعهده گرفته اند و به جز وعده های غذایی گرم، جیره های غذایی یک ماهه هم در میان مردم توزیع می شود.
محمدرضا پورمحمدی می افزاید: گلایه اصلی مردم کمبود چادر و وسایل گرمایشی است. در این زمینه حدود 2800 چادر توزیع شده و کمک رسانی ادامه دارد. علاوه بر این توزیع هیترهای برقی دمنده هم آغاز شده تا مشکل والورهای قدیمی حل شود.
وی تاکید می کند: برای اسکان موقت روستاییان تا گرم شدن هوا، مبلغ 10 میلیون تومان برای اجاره در منازل دیگر به روستاییان پرداخت می شود. اگر روستاییان مایل باشند در همان منطقه خود ساکن باشند، اتاق های کوچک 10 تا 15 متری برایشان داخل حیاط همان خانه های تخریب شده تا سرانجام عملیات تکمیل و نوسازی، احداث می کنیم که در آینده می تواند به عنوان انبار یا موارد دیگر مورد استفاده قرار گیرد.
در پیگیری خبرنگاران از سازمان جهاد کشاورزی استان، اکبر فتحی، رئیس این سازمان، هم از تمهیدات ویژه برای خرید توافقی سیب های قابل استفاده روستاییان قبل از بارش برف و یخبندان خبر می دهد و می گوید: این سیب ها با توافق روستاییان به کارخانه های تولید آب میوه فروخته می شود تا از زیان بیشتر آنان جلوگیری شود.
- معاون اول رئیس جمهوری فردا در مناطق زلزله زده
طی روزهای پس از وقوع زلزله 17 آبان در سراب و میانه آذربایجان شرقی، مسئولان زیادی از روستاهای زلزله زده دیدار کردند. بر این اساس، قرار است معاون اول رئیس جمهوری هم به منظور بازدید و برگزاری جلسه ستاد بحران و تسریع در رسیدگی به آسیب دیدگان زلزله اخیر امروز به استان آذربایجان شرقی سفر کند.
اسحاق جهانگیری در ادامه این سفر و برای افتتاح چند طرح مهم به آذربایجان غربی سفر خواهد کرد. جهانگیری در سفر به آذربایجان غربی ضمن بازدید از تونل و طرح های اجرایی احیای دریاچه ارومیه، دو بیمارستان در ارومیه و میاندوآب را افتتاح خواهد کرد. بهره برداری از ورزشگاه 15هزار نفری ارومیه، بازدید از دریاچه ارومیه و برگزاری جلسه ستاد احیای دریاچه ارومیه از دیگر برنامه های معاون اول رئیس جمهوری در این سفر خواهد بود.
منبع: همشهری آنلاین